Telesni fitnes

Telesni fitnes je z vidika zdravja eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na naše dobro počutje in posledično kvaliteto našega življenja. Zaradi kompleksnosti, saj ga sestavlja pet osnovnih komponent: mišična moč, kardiopulmonalna zmogljivost, gibljivost, ravnotežje in koordinacija gibanja, je za strokovno ustrezno opredelitev in kvaliteten strokovni nasvet, potrebno izvesti obsežno testno baterijo.

Verjetno se še vsi, ki ne sedite več v šolskih klopeh, dobro spominjate športno-vzgojnega kartona, danes imenovanega SLOfit testna baterija. Prav tako baterijo testov smo vam pripravili tudi ob letošnji obeležitvi Olimpijskega dne, ki ga bomo praznovali v soboto, 16. junija, med 9:00 in 13:00 uro na Stadionu Kodeljevo.

Na Olimpijskem dnevu bomo združili moči strokovnjaki s področja športa in zdravstva z namenom promocije zdravega načina življenja ter vpogleda v vašo telesno zmogljivost. Ta je namreč bistvenega pomena za naše zdravje in nam omogoča kakovostno preživljanje prostega časa ter uspešno premagovanje vsakodnevnih izzivov in stresnih dogodkov.

Imate tremo? Slabo vest? Strah, ker se zadnje čase niste dovolj posvetili sami sebi, ampak ste dali vedno prednost drugim? Ne skrbite, ekipa strokovnjakov (zdravnikov in kineziologov) vas bo pregledala, testirala in vam svetovala kaj je za vas najprimerneje. Zanimivo bo primerjati rezultate z rezultati testiranj športno-vzgojnega kartona iz šolskih dni.

Pohitite s prijavo in si pridobite dodatno testiranje – meritev Inbody!

Najhitrejšim bomo zagotovili še nekaj več: prvim petim prijavljenim v vsaki skupini (ob vsakem od testiranih terminov) bomo zagotovili dodatno testiranje – to je meritev sestave telesa, ki jo bomo izvedli na Fakulteti za šport s testom Inbody.

Na Olimpijskem dnevu boste deležni varne in strokovne obravnave, rezultate pa lahko posredujete tudi vašim osebnim zdravnikom ter se tudi z njimi posvetujete o nadaljnih ukrepih za ohranjanje in izboljšanje zdravja.

Kako bo potekalo testiranje?

Ob uri, ob kateri ste prijavljeni, vas na Stadionu Kodeljevo sprejme animator, ki vas vodi po postajah, ki so razdeljene v štiri sklope:

1. Najprej izpolnite varnostni vprašalnik, potem pa vam strokovno osebje izmeri krvni tlak, srčno frekvenco v mirovanju, telesno težo in obseg trebuha; s tem ocenimo ali obstaja kakšno tveganje za vaše zdravje ali lahko vse meritve varno opravite.

2. Sledi ogrevanje z olimpijcem Romanom Kejžarjem in testiranje se lahko prične. Najprej test hoje na 600m, ki predstavlja del ocene aerobne zmogljivosti. To bo potekalo na Stadionu Kodeljevo.

3. Osrednji del testiranja poteka v telovadnici Fakultete za šport, kjer bomo merili mišično močgibljivostravnotežje in koordinacijo gibanja. Testi:
– stoja na eni nogi (na tleh – na blazini)
– ročni stisk dinamometra
– dviganje trupa
– vesa v zgibi
– poligon nazaj
– vzročenje ob steni
– predklon trupa sede
– diagonalni dotik roke
– dotikanje plošče z roko

4. Meritve pa zaključite na Stadionu (kamor se vrnete po opravljenih testih na Fakulteti za šport), kjer lahko izbirate med dvemi testi:
– Cooperjev tekaški test na 2,400 m (PRIJAVITE SE NA MERITVE VSAKO POLNO URO; npr: 9:00, 10:00, 11:00, …)
– Tek na 600 m (PRIJAVITE SE NA MERITVE OB POL URE; npr: 9:30, 10:30, 11:30)